Kun je geen schoollaptop, fiets of sport voor je kind betalen? Gelukkig zijn er fondsen!

Jeugdzorg, Tips en advies
Fondsen

Niet alle gezinnen hebben de financiële middelen om hun kinderen te voorzien in bepaalde basisbehoeften, zoals een schoollaptop, sportles of een fiets. Maar wist je dat er verschillende organisaties zijn, die je hierin kunnen ondersteunen? Wij zetten er een aantal voor je op een rij.

Stichting Leergeld: alle kinderen mogen meedoen!

Stichting Leergeld heeft 112 lokale Leergeldstichtingen, verspreid over het land. Ouders en verzorgers kunnen hier terecht voor de aanschaf van schoolspullen, gymkleding of een tweedehands fiets. Daarnaast werkt Stichting Leergeld nauw samen met lokale sportclubs. De stichting betaalt contributie voor kinderen, van wie de ouders dat niet kunnen. Stichting Leergeld kan ook helpen bij de contributie van muziek- dans- toneel- of tekenlessen.

Stichting Jarige Job: ieder kind verdient een verjaardag

Stichting Jarige Job geeft ouders of verzorgers, die geen geld hebben om de verjaardag van hun kind te kunnen vieren een verjaardagsbox met traktaties voor in de klas, een cadeau voor de jarige, slingers, een taart en kaarsjes. Dit is niet alleen voor ouders die aan de inkomenseis voldoen, maar ook voor ouders met een aantoonbaar hoge schuld. Sta je ingeschreven bij de Voedselbank? Dan krijg je de verjaardagsbox automatisch.

Jeugdfonds Sport & Cultuur: kansen aan jeugd

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur heeft net als Stichting Leergeld lokale fondsen door heel Nederland. Het helpt kinderen en jongeren bij lesgeld of contributie voor sport, muziek of creatieve cursussen. Daarnaast betaalt het fonds eventueel benodigde spullen, zoals sportkleding of de huur van een instrument.

Gebaseerd op inkomen en leeftijd

Goed om te weten is dat Stichting Leergeld, Stichting Jarige Job en Jeugdfonds Sport & Cultuur een aantal criteria hanteren, waar je als ouders of verzorgers aan moet voldoen. Zo wordt onder meer gekeken naar het inkomen van jullie beiden of van jou als alleenstaande ouder. Welk minimum inkomen er wordt gehanteerd, verschilt per lokale stichting. Verder zijn de fondsen bedoeld voor kinderen tussen de 4 en de 18 jaar oud. Het toekennen is altijd maatwerk.

Nationaal Fonds Kinderhulp

Stel dat je als ouder of verzorger niet terecht kunt bij Stichting Leergeld, Stichting Jarige Job of Jeugdfonds Sport & Cultuur, dan is er nog het Nationaal Fonds Kinderhulp. Dit fonds hanteert geen harde inkomenseis, maar kijkt of kinderen door de financiële situatie thuis iets te kort komen. Het gaat hierbij dus ook om ouders, die nét boven de armoedegrens verdienen, daardoor toeslagen mislopen en soms minder te besteden hebben dan iemand in de bijstand.

Een ander verschil is dat Nationaal Fonds Kinderhulp kinderen en jongeren helpt van 0 tot 21 jaar. Het kan gaan om een bed, kledingkast, laptop, telefoon, een bijdrage aan een vervolgstudie, een bril, schoenen of sportlessen. Je kunt als ouder of verzorger niet zelf een aanvraag indienen, maar dit kan wel via een maatschappelijk werker, bewindvoerder, jeugdhulpverlening of via het wijkteam van de gemeente.

Fondsen en stichtingen in je eigen gemeente

Stichting Leergeld, Stichting Jarige Job, Jeugdfonds Sport &Cultuur en Nationaal Fonds Kinderhulp zijn allemaal landelijke organisaties, waarvan sommigen lokale afdelingen hebben. Toch kun je ook eens kijken welken stichtingen of fondsen er zijn in jouw eigen gemeente. Bijvoorbeeld door te googelen op ‘fonds voor laptop of sport + de naam van jouw gemeente’.

Zo biedt het Fonds Schiedam Vlaardingen ondersteuning aan gezinnen in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis, die moeite hebben met rondkomen. Ze verstrekken o.a. vouchers voor schoolspullen, sport- en cultuuractiviteiten. Meedoen in Rotterdam vergoedt zwemles, een chromebook, fiets, verjaardag, sport en cultuur voor kinderen van 4 tot 18 jaar, die voldoen aan de voorwaarden. Ook heeft Rotterdam een fietsbank, waar Rotterdammers met een inkomen van maximaal 130% van de bijstandsnorm gratis een tweedehands fiets kunnen krijgen. En Gelijke kansen ‘s-Hertogenbosch richt zich op het creëren van gelijke kansen voor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen.

Download de gratis checklist

Wil je nog even beknopt op een rij welke fondsen er allemaal zijn? Download dan onze gratis checklist.

Dit artikel delen:

De Zorgkeuze

De Zorgkeuze is een platform dat het zorgaanbod in Nederland overzichtelijk in kaart brengt. Het helpt jou om snel en eenvoudig je weg te vinden in het complexe landschap van zorgaanbieders.

Gerelateerde blogs