Bijna iedereen in Nederland heeft een zorgverzekering. In principe is dit ook verplicht. Maar wil je vanwege je geloof of levensovertuiging niet verzekerd zijn voor zorgkosten? Dan kun je gebruik maken van de regeling gemoedsbezwaren. Wat houdt deze regeling precies in? Waar moet je op letten? En wat zijn de mogelijke gevolgen? Wij zochten het voor je uit en zetten het in deze blog op een rij.
Basisverzekering in principe verplicht
Als je in Nederland woont of werkt, moet je verplicht een basisverzekering afsluiten. Hiermee ben je verzekerd voor zorg uit het basispakket. Denk aan de huisarts, het ziekenhuis, de psychiater en de apotheek. De basisverzekering is dus verplicht, maar je mag zelf weten of je ook een aanvullende verzekering afsluit voor kosten, die niet vergoed worden vanuit het basispakket.
Wat is de regeling gemoedsbezwaren?
Toch zijn er uitzonderingen. Als jij vanwege je geloof of levensovertuiging niet verzekerd wilt zijn voor zorgkosten, dan kun je gebruik maken van de regeling gemoedsbezwaren. Als gemoedsbezwaarde betaal je een bijdrage vervangende belasting. Deze belasting is net zo hoog als de premie die je anders zou betalen aan je zorgverzekering.
Hoe werkt het?
Als je gemoedsbezwaarde wilt worden, moet je een ontheffing aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Die controleert vervolgens of je nergens anders verzekeringen hebt lopen. Heb je dat wel? Dan kom je niet in aanmerking voor de regeling gemoedsbezwaren. Als je wel in aanmerking komt voor een ontheffing, dan geeft de SVB dit door aan het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Zij registreren je als gemoedsbezwaarde en openen een rekening, waarop zij het bedrag boeken dat de Belastingdienst aan hen heeft doorgegeven. Het saldo op deze rekening kun je gebruiken voor kosten van medische zorg. Als je medische kosten moet maken, dan kun je bij het CAK een vergoeding vragen.
De regeling gemoedsbezwaren geldt alleen voor jezelf
De ontheffing van de premieplicht die je krijgt van het SVB is persoonlijk. Deze geldt dus alleen voor jezelf. Wil je je hele gezin ontheffen van de verplichte basisverzekering? Dan moet je per persoon een verklaring indienen bij het SVB. Als ouder kun je kinderen tot 18 jaar wel ontheffen, maar let op dat deze ontheffing vervalt zodra zij 18 zijn. Als je kind na zijn of haar 18e verjaardag de ontheffing wil behouden, moet hij of zij zélf een verklaring indienen.
Gevolgen van de regeling gemoedsbezwaren
Houd er rekening mee dat een ontheffing van de SVB wel gevolgen heeft. Zo moet je een bijdrage vervangende belasting betalen aan de Belastingdienst, heb je geen recht op zorgtoeslag en zijn de kosten van medische zorg voor je eigen rekening. Als je medische kosten maakt, dan heb je wel recht op een financiële vergoeding. Kosten die normaal gesproken ook in het basispakket van de Zorgverzekeringswet zitten, kun je declareren bij het CAK. Zit de behandeling niet in het basispakket? Dan vergoeden zij de kosten niet.
Ontheffing gemoedsbezwaarde opzeggen
Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat je levensovertuiging verandert en dat je je wel weer wilt verzekeren voor zorgkosten. Dat kan door contact op te nemen met het SVB. Nadat je je ontheffing hebt opgezegd, moet je binnen 4 maanden een zorgverzekering afsluiten. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat je een boete krijgt.
Hulp inschakelen via Stichting Gemoedsbezwaren tegen Verzekeringen
Als je gemoedsbezwaarde bent, komt er dus nog aardig wat bij kijken. Denk er dus goed over na of dit echt is wat je wilt. Het kan ook fijn zijn om wat extra hulp in te schakelen. Dat kan via de Stichting Gemoedsbezwaarden tegen Verzekeringen (SGV). Deze stichting kan je van informatie voorzien, het contact met overheidsinstellingen regelen en je helpen met besparen op bijvoorbeeld zorgkosten.
Download de gratis checklist
Wil je de informatie over gemoedsbezwaren nog even beknopt op een rij? Download dan onze gratis checklist.