Wat doet een orthopedagoog?
Een orthopedagoog houdt zich bezig met de behandeling van kinderen, jongeren en hun directe omgeving (school en gezin), die in het dagelijks leven geremd worden in hun ontwikkeling of groei. Daar kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Bijvoorbeeld psychische problemen, stoornissen of een geestelijke beperking.
Een orthopedagoog behandelt kinderen met problemen in de opvoeding en ontwikkeling. De orthopedagoog stelt voor ieder kind of gezin een behandelplan op. En dat begint met een nauwkeurig onderzoek om de juiste richting te kunnen bepalen.
Vanaf het begin van de behandeling betrekt de orthopedagoog vaak ook de ouders of verzorgers van het kind. En soms kan het ook zijn dat er met de leerkracht en de school gesproken wordt. De orthopedagoog geeft de omgeving van het kind adviezen en leert hen hoe zij het kind in het dagelijks leven het beste kunnen begeleiden.
Waar kan een orthopedagoog bij helpen?
De behandelingen en ondersteuning, die een orthopedagoog kan bieden, zijn heel divers. Je kunt onder andere bij een orthopedagoog terecht voor:
Financiering
- Voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar valt de behandeling van een orthopedagoog onder de Jeugdwet. Dit betekent dat de behandeling wordt vergoed door de gemeente. Om hiervoor in aanmerking te komen, heb je een verwijzing nodig van je huisarts, een medisch specialist (bijvoorbeeld een kinderarts) of van een deskundige in dienst van de gemeente.
- Soms komt het voor dat een behandeling van een orthopedagoog nog doorloopt wanneer een jongere 18 jaar wordt. Vanaf de leeftijd van 18 jaar loopt de financiering via de zorgverzekering. Dit valt onder ‘psychosociale behandeling’. De vergoeding is afhankelijk van hoe je verzekerd bent. Dit kun je navragen bij je verzekering of opzoeken op het polisblad. Twijfel je? Neem dan contact op met jouw behandelend orthopedagoog of zorgverzekering. Zij kunnen hierover met je meedenken.