In Nederland kun je als cliënt of patiënt op verschillende manieren zorg ontvangen. Via een persoonsgebonden budget (pgb) of via zorg in natura. Allebei de opties zijn er om te zorgen dat je de zorg en ondersteuning krijgt, die je nodig hebt. Maar wat zijn de verschillen? En wat betekent een persoonsgebonden budget of zorg in natura voor jou? We zochten het voor je uit.
Wat is een persoonsgebonden budget?
Het persoonsgebonden budget (pgb) is een bedrag waarmee jij als cliënt of patiënt zelf zorg of ondersteuning kunt inkopen. Als jij een pgb krijgt, bepaal jij zelf welke zorgverleners zorg en ondersteuning geven, waar en wanneer. Zo houd je dus zelf de regie over welke zorg jij krijgt en van wie. Met een persoonsgebonden budget ben je dus flexibeler in het regelen van zorg en heb je meer keuzevrijheid. Een pgb is een goede keuze als jij:
- Graag zelf de regie in handen wilt houden over welke zorg jij krijgt, van wie, waar en wanneer
- Het niet erg vindt en in staat bent om zelf dingen uit te zoeken en te regelen
- Het niet erg vindt en in staat bent om zelf verantwoordelijk te zijn voor administratie en financiën
Persoonsgebonden budget aanvragen
Je kunt een persoonsgebonden budget vanuit vier verschillende regelingen aanvragen. Sinds 2015 is dit geregeld in de Wet Langdurige zorg (Wlz), de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en in de Jeugdwet. Het is ook mogelijk om een pgb te ontvangen via de Zorgverzekeringswet. Lees hier de verschillen tussen deze regelingen en hoe je een persoonsgebonden budget aanvraagt vanuit de Wmo, de Wet langdurige zorg, de Jeugdwet en de Zorgverzekeringswet.
Wat is zorg in natura?
Bij zorg in natura maakt de gemeente, het zorgkantoor of de zorgverzekeraar afspraken met verschillende zorgaanbieders. De gemeente of zorgverzekeraar bepaalt dan van wie jij als cliënt of patiënt zorg ontvangt, waar en wanneer. Het voordeel is dat je dan zelf minder hoeft te regelen, maar je hebt ook minder keuzevrijheid dan bij een persoonsgebonden budget. Zorg in natura is een goede keuze als jij:
- Liever niet teveel zelf wilt (of kunt) regelen en je niet per se zelf een zorgverlener wilt uitkiezen
- Het lastig vindt om met budgetten om te gaan
- Geen administratie wilt
- Het je niet zoveel uitmaakt in welke vorm of mate jij zorg ontvangt
Zorg in natura aanvragen
Wil je zorg in natura aanvragen? Dan heb je een indicatie nodig. Hierop staat precies welke zorg je nodig hebt en hoeveel. Waar jij je indicatie aanvraagt, hangt af van welke zorg je nodig hebt en onder welke wet dit valt. Net als het pgb, kun je zorg in natura vanuit 4 verschillende regelingen aanvragen: via de Jeugdwet, Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Wet langdurige zorg (Wlz) en de Zorgverzekeringsweg (Zvw).
- Als je zorg in natura aanvraagt vanuit de Jeugdwet en de Wmo, dan gaat dit via de gemeente. Hoe dit precies werkt, verschilt per gemeente. Daarom kun je het beste bellen met jouw gemeente of een afspraak maken om langs te komen.
- Om zorg in natura aan te vragen vanuit de Wet langdurige zorg, kun je terecht bij het zorgkantoor in jouw regio. Zij ontvangen van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) een bericht, zodra jij jouw indicatie hebt gekregen. Het zorgkantoor regelt dan dat jij zorg in natura krijgt.
- Zorg in natura via de zorgverzekeringswet regel je via je eigen zorgverzekering. Je kunt online bekijken of jouw zorgverzekeraar een formulier heeft om zorg in natura aan te vragen. Als je dit niet vindt, kun je telefonisch contact opnemen met jouw zorgverzekering om je aanvraag te regelen.
Persoonsgebonden budget, zorg in natura of een combinatie?
Je kunt dus zelf kiezen hoe je zorg wilt ontvangen, via een persoonsgebonden budget of via zorg in natura. Soms kun je een persoonsgebonden budget en zorg in natura combineren. Bijvoorbeeld als je verschillende soorten zorg nodig hebt. Stel dat je verpleging en persoonlijke verzorging nodig hebt, dan kun je voor verpleging bijvoorbeeld thuiszorg krijgen via zorg in natura. En persoonlijke verzorging kun je dan regelen via je pgb.
Download de gratis checklist
Wil je de informatie over het persoonsgebonden budget (pgb) en zorg in natura nog even beknopt op een rij? Download dan onze gratis checklist.