Wat doet een psycholoog?
Een psycholoog is gespecialiseerd in gedragingen, gevoelens, gedachten en de algehele geestelijke gezondheid van mensen. Met een psycholoog kun je praten over de gevoelens en problemen waar je hulp bij nodig hebt. Een psycholoog gaat bijvoorbeeld in op onderliggende denk-, voel,- en belevingsprocessen, die de aanleiding kunnen zijn van bepaald gedrag of bepaalde gevoelens.
Bij een psycholoog kun je terecht voor therapie. Praten is hier een groot onderdeel van. Maar niet alle therapie is gesprekstherapie. Je kunt ook oefeningen krijgen bijvoorbeeld. De aanpak kan in principe elke sessie verschillen. Het is goed om te weten dat een psycholoog beroepsgeheim heeft en je in principe dus overal over kunt praten.
Waar kan een psycholoog bij helpen?
Er zijn verschillende soorten psychologen, zoals een kinderpsycholoog, jeugdpsycholoog, psycholoog in de geestelijke gezondheidszorg, organisatiepsycholoog of een schoolpsycholoog. De behandelingen en ondersteuning, die een psycholoog kan bieden, zijn dus heel divers. Een psycholoog kan helpen bij depressies, trauma’s, stress, angsten, rouw, verlies en burn-out klachten, maar bijvoorbeeld ook bij schaamte-, acceptatie- en slaapproblemen.
Financiering
- Behandelingen door een psycholoog worden vergoed via de basisverzekering. Voor deze zorg betaal je wel eerst je eigen risico. Om voor een vergoeding via de basisverzekering in aanmerking te komen, moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:
- Er is sprake van een vastgestelde diagnose volgens de DSM V.
- Je bent doorverwezen door de huisarts, bedrijfsarts of medisch specialist.
- In de verwijsbrief moet duidelijk staan wie jou heeft doorverwezen en waarom.
- Er moet duidelijk aangegeven worden welke soort psychologische zorg nodig is.
- Voor sommige psychische problemen heb je geen recht op vergoeding vanuit de basisverzekering. Twijfel je of je in aanmerking komt voor een vergoeding vanuit de basisverzekering? Neem dan contact met jouw zorgverzekeraar, zodat je niet voor verassingen komt te staan.
- Vergoeding van psychologische zorg kan soms wel plaatsvinden via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Neem hiervoor contact op met je huisarts en de gemeente.
- Als hulp door een psycholoog wordt aangeboden in het kader van Jeugdzorg bepaalt de gemeente waar je woont wat de vergoeding is. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding door de gemeente is een verwijzing nodig van je huisarts, medisch specialist of van een deskundige in dienst van de gemeente.