Wat doet een psychomotorisch therapeut?
Een psychomotorisch therapeut helpt mensen met psychische klachten. Met behulp van lichamelijke oefeningen helpt een psychomotorisch therapeut zijn cliënten om hier anders naar te kijken en mee om te gaan.
Klachten als somberheid, angst, onzekerheid en spanning gaan ook in je lichaam zitten. Een psychomotorisch therapeut richt zich vooral op wat jouw lichaam vertelt. De psychomotorisch therapeut kijkt onder andere naar lichaamstaal, houding, lichamelijke spanningen en ademhaling.
Een psychomotorisch therapeut werkt dus samen met jou op een actieve manier aan jouw psychische klachten. Bijvoorbeeld door sport, spel en ontspanningsoefeningen in te zetten. Door lichamelijke oefeningen kom je letterlijk in beweging of sta je stil bij je ervaringen. Zo word je je meer bewust van je gedachten en gevoelens. En dit helpt je om psychische klachten te verminderen.
Waar kan een psychomotorisch therapeut bij helpen?
De behandeling en ondersteuning, die een psychomotorisch therapeut kan bieden, zijn heel divers. Waar kan een psychomotorisch therapeut je bij helpen?
Financiering
- Vrijwel alle verzekeringen vergoeden (gedeeltelijk) de kosten voor psychomotorische therapie. Psychomotorische therapie valt bij zorgverkeringen meestal onder alternatieve zorg. De vergoeding varieert van een deel van het sessietarief tot een maximaal bedrag per jaar. Overleg voorafgaand aan de behandeling met jouw zorgverzekeraar over de vergoeding, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
- Voor kinderen tot en met 18 jaar kan psychomotorische therapie betaald worden vanuit het Persoons Gebonden Budget (PGB) van de gemeente. Het PGB kun je aanvragen voor je kind bij de gemeente. Het gaat om PGB voor vaktherapie. Dit valt binnen Jeugdzorg.
- Psychomotorische therapie kan geheel worden vergoed als dit onderdeel is van een Diagnose Behandel Combinatie (DBC). Een DBC omschrijft de behandeling, die hoort bij jouw zorgvraag. Een DBC kan alleen aangevraagd worden door erkende psychologen, psychotherapeuten, klinisch psychologen en psychiaters. Heb je al een DBC? Dan kan psychomotorische therapie hierin worden opgenomen.
- Soms is het mogelijk dat jouw werkgever psychomotorische therapie vergoed. Informeer bij je werkgever en/of arbo-arts naar de mogelijkheden.