Rouwtherapeut

Wat doet een rouwtherapeut?

Rouwen is het verwerken van een groot verlies. Bijvoorbeeld bij het overlijden van een dierbare. Maar rouw kan bijvoorbeeld ook gaan om het overlijden van een huisdier, het verliezen van een baan of om dementie bij een dierbare.

Rouwprocessen verlopen vaak onvoorspelbaar. Wanneer een verlies niet goed verwerkt wordt, kan dit leiden tot gecompliceerde situaties. Mensen die rouwen, kunnen zich verliezen in hun verdriet en moeite hebben met betekenis vinden in het leven.

Een verlies- en rouwtherapeut helpt om te gaan met emoties, zoals verdriet, somberheid en boosheid. Enerzijds worden het gemis en de pijn erkend, maar een rouwtherapeut helpt ook om het leven weer in eigen hand te nemen. Rouwtherapie heeft als doel om de balans tussen gemis en zingeving te herstellen.

Hulp bij rouw

Waar kan een rouwtherapeut bij helpen?

De behandelingen en ondersteuning, die een rouwtherapeut kan bieden, zijn heel divers. Rouwtherapie is niet alleen bedoeld voor mensen, die rouwen om een dierbare. Het kan ook gaan om andere vormen van verlies. Je kunt onder andere bij een rouwtherapeut terecht voor:

Rouw bij het overlijden van een dierbare

Rouw bij het overlijden van een huisdier

Rouw bij het uitgaan van een relatie

Rouw bij het verlies van een baan

Rouw bij een verhuizing

Rouw bij een miskraam

Rouw bij dementie van een dierbare

Rouw bij het lege nest-syndroom

Rouwtherapie

Financiering

  • Een aantal zorgverzekeraars vergoeden verlies- en rouwtherapie (gedeeltelijk) vanuit het aanvullende pakket. Bij de meeste praktijken voor rouwtherapie staan de kosten en voorwaarden vermeld op de website. Overleg voorafgaand aan de behandeling met de rouwtherapeut en/of jouw zorgverzekeraar over de vergoedingen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
  • Soms is het mogelijk dat jouw werkgever rouwtherapie vergoed. Informeer bij je werkgever en/of arbo-arts naar de mogelijkheden.

Vind een rouwtherapeut bij jou in de buurt

Klik hier om je zoekopdracht te verfijnen
Herstel
Herstel