Paardencoaching

Wat is paardencoaching?

Paardencoaching is het inzetten van paarden als hulpmiddel voor mensen. Bij paardencoaching wordt gebruik gemaakt van de natuur van het paard. Het kan helpen om mentaal sterker te worden, minder stress te ervaren en de kwaliteit van leven te vergroten.

Paarden zijn kuddedieren en continu gericht op hun omgeving. Ze zijn heel gevoelig voor jouw lichaamstaal, je ademhaling en emoties. Als jouw lichaamstaal bijvoorbeeld iets anders laat zien dan jij voelt, heeft het paard dat onmiddellijk door. Paarden pakken gevoelens op, die bij ons als mensen vaak onder de oppervlakte blijven en fungeren hierdoor als een spiegel. Paarden kunnen je zo bewust maken van jouw onderbewuste.

De paardencoach observeert tijdens een sessie zowel het gedrag van het paard als dat van jou. Door goede vraagstelling van de coach voel je al snel aan wat het paard je duidelijk wil maken.

Wat is paardencoaching

Waar kan een paardencoach bij helpen?

Paarden oordelen niet en maken je bewust van jezelf en je eigen lichaamstaal. Paardencoaching helpt onder andere bij:

Grenzen aangeven

Vergroten van je zelfvertrouwen

Zelfontwikkeling

Vergroten van verbinding met jezelf en anderen

Steviger in je schoenen staan

Vergroten van je weerbaarheid

Trauma

Persoonlijke vraagstukken

Paardencoach

Financiering

  • Paardencoaching wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Soms kun je vanuit de aanvullende verzekering wel een deel vergoed krijgen. Vaak zit daar dan wel een maximumbedrag per jaar of per behandeling aan vast. Wil je gebruik maken van paardencoaching? Vraag dan voorafgaand aan de behandeling bij jouw zorgverzekeraar na of je in aanmerking komt voor een vergoeding of kijk op je polisblad, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
  • Als je een indicatie hebt, kan paardencoaching soms ook vergoed worden vanuit een persoongebonden budget (PGB). Als je gebruik wilt maken van paardencoaching en je hebt een indicatie, vraag dit dan goed na bij jouw gemeente.