Zorgtoeslag in 2023: wanneer heb je er recht op en hoe regel je het?

Tips en advies
Zorgtoeslag

In Nederland zijn er allerlei landelijke en gemeentelijke toeslagen en tegemoetkomingen. Bijvoorbeeld om mensen met lagere inkomens te ondersteunen. Zorgtoeslag is één van deze tegemoetkomingen. Maar wat is zorgtoeslag nou precies? Hoeveel ontvang je per maand? Wanneer kom je ervoor in aanmerking? En hoe vraag je het aan? Wij zochten het voor je uit en zetten het in deze blog voor je op een rij.

Wat is zorgtoeslag?

Zorgtoeslag is een vergoeding van de overheid voor de zorgverzekeringspremie die je betaalt. Als je recht hebt op zorgtoeslag kun je hier dus een deel van je premie mee betalen, waardoor dit minder zwaar op je portemonnee drukt.

Wanneer heb je recht op zorgtoeslag?

In 2023 kun je zorgtoeslag krijgen als je 18 jaar of ouder bent en je jaarinkomen niet boven de grens van €35.520 uitkomt. Heb je een toeslagenpartner? Dan mag het inkomen van jullie samen niet hoger zijn dan €48.224. Let op: het gaat om het bruto-jaarinkomen, dus niet wat je netto op je rekening gestort krijgt. Vakantiegeld en alimentatie tellen ook mee, maar studiefinanciering niet.

En ben je jonger dan 27 jaar en woon je nog thuis? Dan telt alleen jouw inkomen voor de zorgtoeslag. De Belastingdienst kijkt dan niet naar het inkomen van je ouders.

Vermogen voor de zorgtoeslag

Om te bepalen of je recht hebt op zorgtoeslag kijkt de belastingdienst niet alleen naar je inkomen, maar ook naar je vermogen. Hoe laag je inkomen ook is, als alleenstaande krijg je in 2023 geen zorgtoeslag als je vermogen meer is dan €127.582. Toeslagenpartners mogen samen niet meer dan €161.329 vermogen hebben om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag. Denk hierbij aan spaargeld, beleggingen of een vakantiehuis. Op de website van de Belastingdienst kun je precies zien welk vermogen wel en niet meetelt.

En hoeveel is de zorgtoeslag nou eigenlijk?

In 2023 is de zorgtoeslag €412,- per jaar hoger dan in 2022. In 2023 kan de zorgtoeslag oplopen tot €154,- per maand of €1848,- per jaar voor alleenstaanden. Toeslagenpartners ontvangen in 2023 samen maximaal €265,- per maand. De hoogte van je zorgtoeslag hangt af van je inkomen en dat van je eventuele toeslagenpartner. Hoe lager het inkomen, hoe meer toeslag je ontvangt.

Hoe vraag je zorgtoeslag aan?

Kom je in aanmerking voor zorgtoeslag? Dan is het aanvragen hiervan vervolgens heel eenvoudig. Je kunt het zelf aanvragen bij de Belastingdienst. Je hebt hierbij wel je DigiD nodig. Je vult vervolgens het formulier in en je verstuurt het aanvraagformulier digitaal.

Je kunt zorgtoeslag op elk moment aanvragen voor het lopende jaar. Achteraf zorgtoeslag aanvragen, is ook mogelijk. Maar alleen tot 1 september van het jaar erna. Dus wil je nu alsnog zorgtoeslag ontvangen over 2022? Dan kun je dit aanvragen tot 1 september 2023.

Wanneer wordt de zorgtoeslag gestort?

Heb je recht op zorgtoeslag? Dan kun je het bedrag rond de 20e van iedere maand op je bankrekening verwachten. Check op de website van de Belastingdienst de eerstvolgende datum van uitbetaling.

Tip: geef wijzingen in je inkomen zo snel mogelijk door!

Kreeg je in 2022 zorgtoeslag? Dan loopt dit in 2023 automatisch door. De Belastingdienst gaat hierbij uit van je gegevens over 2022. Maar let op: veel bedrijven verhogen de salarissen per 1 januari. Hierdoor loop je het risico dat je in 2023 te veel zorgtoeslag ontvangt. Controleer daarom goed welk inkomen er op je vorige toeslagen staat en of dit nog overeen komt met je huidige situatie. Is dit niet het geval? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan de Belastingdienst. Ook als je inkomenssituatie later in het jaar wijzigt, bijvoorbeeld na een promotie of een ontslagvergoeding is het belangrijk om dit zo snel mogelijk door te geven.

Doe je dit niet en ontvang je te veel zorgtoeslag? Dan moet je de zorgtoeslag die je teveel ontvangen hebt uiteindelijk terugbetalen.

Denk je dat je recht hebt op zorgtoeslag?

Heb je na al deze informatie het idee dat je misschien wel eens recht zou kunnen hebben op zorgtoeslag? Maak dan een proefberekening om te zien of je in aanmerking komt en voorkom dat je onnodig geld laat liggen. Blijkt dat je inderdaad in aanmerking voor zorgtoeslag? Twijfel dan niet om het aan te vragen!

Download de gratis checklist

Wil je de informatie over zorgtoeslag nog even beknopt op een rij? Download dan onze gratis checklist.

Dit artikel delen:

De Zorgkeuze

De Zorgkeuze is een platform dat het zorgaanbod in Nederland overzichtelijk in kaart brengt. Het helpt jou om snel en eenvoudig je weg te vinden in het complexe landschap van zorgaanbieders.

Gerelateerde blogs